Dijital Biz Dergisi | Editör
Şenol VATANSEVER
Temmuz 2021
Kuzey Makedonya Ticaret ve Teknoloji Fırsatları
Dijital Biz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak, yapımcısı ve moderatörü olduğum BENGÜTÜRK TV Teknoloji ve Gelecek programımızda (www.teknolojivegelecek.com) teknoloji dünyasındaki en son gelişmeleri ekrana getirmeye devam ediyoruz. Türk televizyonlarının ilk ve tek teknoloji tartışma programı olarak alanında uzman konuklarla beraber her pazar 13:00-15:00 arası canlı yayınla izleyicilerimizin karşısına çıkıyoruz. 7 Şubat – 27 Haziran 2021 tarihleri arası gerçekleştirdiğimiz 21 bölümde sektörümüzle ilgili 77 kişiyi konuk olarak ağırladık.
27 Haziran Pazar günü gerçekleştirdiğimiz 21. bölümümüzde (https://www.teknolojivegelecek.com/benguturk-tv-teknoloji-ve-gelecek-programinda-kuzey-makedonya-ticaret-ve-teknoloji-firsatlari-konusuldu/) Türkiye sınırlarını da aşarak “Kuzey Makedonya Ticaret ve Teknoloji Fırsatları” konusunu gündeme taşıdık.
Kuzey Makedonya’dan gelerek programımıza konuk olan Makedonya – Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetimine teşekkür ederiz:
- MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski
- MATTO Asbaşkanı, Halkbank Makedonya İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı
- MATTO Başkan Yardımcısı ve LC Waikiki Güneydoğu Avrupa Direktörü Harun Demirtaş
- MATTO Yönetim Kurulu Üyesi ve W Touristic Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Mahmut
Kuzey Makedonya, Balkanlar’da denize kıyısı olmayan bir ülke. 1991’de Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsız oldu. Komşuları; kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan. Makedonya’nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplıyor. Nüfusu yaklaşık 2 milyon. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp’te nüfusun dörtte biri yaşıyor (https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_Makedonya).
Türkiye, Kuzey Makedonya’yı ilk tanıyan ve ilk büyükelçi gönderen ülke oldu. Kuzey Makedonya’nın devlet olarak her zaman yanındayız. TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız önemli projeler gerçekleştiriyor. Türk şirketlerimiz ve iş insanlarımız ciddi yatırımlarda bulunuyor.
Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki dış ticaret 20 yılda 6 kat artarak 547 milyon dolara ulaştı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ticaret hacminin artmasına karşın potansiyelin altında olduğunu belirterek 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini belirtmişti.
Kuzey Makedonya’da Türk firmalarının doğrudan yaptığı sermaye yatırımları 2019 yılında 345 milyon dolara ulaştı. Kuzey Makedonya merkez verilerine göre ülkeye giren doğrudan yabancı yatırımlarının tutarı 5,7 milyar dolar. Türkiye’ye sadece 1,5 saat uzaklıkta olan dost ve kardeş ülke Kuzey Makedonya ile yatırım sıralamasında zirvelerde olmamız gerekir.
Kuzey Makedonya’da 14 serbest ticaret bölgesi var. Amerika, Kanada, Çin, Almanya ve Türkiye’den 34 yabancı yatırımcı bulunuyor. Bu şirketler 2020 yılında 3,3 milyar Euro ile ülke ihracatının yüzde %47’sini gerçekleştirdi. Serbest bölgelerdeki ekonomi 2021’in ilk çeyreğinde son 4 yılın rekorunu kırarak yüzde 30 büyüdü.
Türk şirketleri, Kuzey Makedonya’da faaliyete başlamak ya da mevcut yatırımlarını büyütmek için son 6 ayda atağa geçti. Kuzey Makedonya, Tidz Gevgelija bölgesindeki alanı büyüterek 120 hektarlık alanı Türk yatırımcılara ayıracak. Serbest ticaret bölgeleri sunulan olanaklarla ön plana çıkıyor. Ücretsiz hizmetler ve bazı destekler var.
Program öncesinde ve sonrasında da değerli konuklarımızla istişarelerde bulunma fırsatımız oldu. Siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları (STK) ve medya arasında iş birliğinin ve dayanışmanın artırılmasının önemini her zaman vurguluyorum ve bunun için aktif olarak çalışıyorum. Türk firmalarının -Avrupa’ya açılım için de değerlendirebilecekleri- Kuzey Makedonya’daki fırsatları kaçırmaması adına çalışmalarımıza hız vereceğiz. İş birliği fırsatları için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.