Uzaydaki Gücümüz Artmaya Başlayacak

 

Bakan Karaismailoğlu, uçak, tren, hatta otomobil ve otobüsü bir arada entegre etmek gerektiğine vurgu yaparken, “Bunları birbirine bağlamak için, bağımsız uygulamaları birbirine birleştiren yoğun bir çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde bunun meyvelerini vereceğiz. Bunları yaparken de elbette en çok dikkat ettiğimiz şey teknolojimizin yerli ve milli olması. Yani teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelmek istiyoruz.” dedi. 5G’nin dünyada oturmuş bir sistem olmadığına da vurgu yapan Karaismailoğlu, “Çalışmalar devam ediyor, biz de oradan geri kalmıyoruz. 5G’ye hazırlıklarımıza hızlı şekilde devam ediyoruz. Zamanı geldiğinde, dünya ile birlikte zamanı geldiğinde biz de 5G’ye geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

E-ticaret, lojistik konularının da salgın sürecinde ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını da kaydeden Karaismailoğlu, bu nedenle PTT’de çok büyük bir dönüşüm hazırlığı içinde olduklarının altını çizdi. Karaismailoğlu, demiryolunda lojistik olarak yük hareketinde şu an yüzde 5’lerde olduklarının da vurgularken, bunu kısa zamanda yüzde 10’lara, 20’lere çıkarma hedefinde olduklarını söyledi.

Turkuvaz Yayın Grubu’nun yayın organlarından Sabah Gazetesinin düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi’ne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dijital dönüşüm sürecinde Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Dijitalleşme konusunda Türkiye’nin dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, amaçlarının kişilerin hayatını kolaylaştırmak olduğunu kaydetti. Karaismailoğlu, yaptıkları işin, insan-yük ve data taşımak olduğuna da vurgu yaparken, dijital dönüşümün özellikle pandemi süreci ile birlikte öngörülemeyen şekilde hızlandığını ve kıymetinin katlandığını kaydetti.

“Dijital dönüşümü en üst seviyede yaşıyoruz ve vatandaşlarımıza yaşatıyoruz”

Türkiye’nin dijitalleşme konusunda dünyanın gerisinde kalmasının mümkün olmadığını da kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Hatta o noktanın daha da üstüne çıkmamız gerekiyor, bu konuda çok iddialıyız. Türkiye olarak, dijitalleşme konusunda dünyanın üst noktalarındayız. Bakanlık olarak, havada, karada, denizde, uzaya gönderdiğimiz uydularımızla birlikte dijital dönüşümü en üst seviyede yaşıyoruz ve vatandaşlarımıza yaşatıyoruz, yaşatmayı sürdüreceğiz. 5G dünyada da çok tartışılıyor, buna yönelik önemli çalışma var. Türkiye olarak biz de buna yönelik alt yapımızı hazırlıyoruz. Burada en önemlisi yerli ve milli teknolojiler kullanmak. 5G için dünyada da oturmuş bir sistem değil, biz de oradan geri kalmıyoruz. 5G’ye hazırlıklarımıza hızlı şekilde devam ediyoruz. Zamanı geldiğinde, dünya ile birlikte biz de 5G’ye geçeceğiz” şeklinde konuştu.

“Hem mikro mobilite hem akıllı şehirler gündemimizin birinci sırasında”

Karaismailoğlu, mikro mobilitenin günlük hayattaki önemi hakkında da konuşurken, bu araçların sağlık, zaman tasarrufu ve mesafe için çok önemli olduğunu, bu konunun önem verdikleri konular arasında yer aldığını dile getirdi.

Bakan Karaismailoğlu, hem mikro mobilitenin hem de akıllı şehirler uygulamasının gündemlerinin birinci sırasında yer aldığını da vurgularken şunları söyledi: “Ülkemiz en gelişmiş akıllı teknolojilerini kullanan bir ülkelerinden biri, bunu çok daha artıracağız. Uçak, tren, hatta otomobil ve otobüsü bir arada entegre etmek gerekiyor, bunları birbirine bağlamak için, bağımsız uygulamaları birbirine birleştiren yoğun bir çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde bunun meyvelerini vereceğiz. Kişilerin hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz.  Ekonomik, hızlı ve güvenli olmasına da dikkat ediyoruz. Bunları yaparken de elbette en çok dikkat ettiğimiz şey teknolojimizin yerli ve milli olması. Yani teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Yatırımlarımızı da buna göre yapıyoruz.”

“Uzaydaki gücümüz artmaya başlayacak.”

Uzaya gönderilecek uydular hakkında da konuşan Bakan Karaismailoğlu, “2 Ekim’de 5A uydumuzu teslim almıştık. Bunu inşallah 30 Kasım’da uzaya yollayacağız. Uzaydaki gücümüz de artmaya başlayacak. Böylece yayıncılık gücümüz artacak. 2021’nin ortalarında 5B’yi uzaya yolladığımızda da internet ağımız çok daha güçlenecek. Bunların hepsini hayatımıza entegre edecek şekilde planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Dijitalleşme girişimcilerin önünü açıyor”

Yerli ve milli teknolojiye verdikleri önemi de anlatan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Dijitalleşme girişimcilerin önünü açıyor. Gençlerimiz, evlerinden teknolojiye katkıda bulunup, dijitalleşme ile çok önemli adımlar atabiliyorlar. Biz de Bakanlık olarak bu Ar-Ge çalışmalarına yeterli desteği vermek için ince eleyip sık dokuyarak çalışıyoruz. Onların önünü açacak uygulamaları yapmak için buradayız.”

Değişen ihtiyaçlara yanıt vermek için çalıştıklarını da vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, alışmalar içinde çevreye duyarlılık konusuna da ayrı önem verdiklerini belirterek, “E-ticaret, lojistik konularının da salgın sürecinde ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu yüzden PTT’de çok büyük bir dönüşüm hazırlığı içindeyiz şu an. Demiryolunda lojistik olarak yük hareketinde şu an yüzde 5’lerdeyiz. Bunu kısa zamanda yüzde 10’lara, 20’lere çıkarma hedefindeyiz” şeklinde konuştu.